2021. júl 05.

Eltűnt a kutyám, mit tegyek?

írta: webgarden
Eltűnt a kutyám, mit tegyek?

Sokan fordultok hozzánk olyan problémával, hogy elszökött a kutyus, hogyan lehet megtalálni.

Szeretnénk megosztani veletek a mi módszerünket. Fontos kiemelni, hogy ez a mi módszerünk és természetesen sok más módszer is létezik, sokan sokféle megoldást találnak hatékonynak.

shutterstock_174404720.jpgHa elveszett a kutyusod, fontos, hogy ne ess pánikba. Gondolkodj higgadtan és légy kitartó! 

Az eltűnések egyik része abból fakad, hogy kiszökik a kerítésen, mert nem jó a kerítés (rossz kerítéssel ne hagyj kint felügyelet nélkül kutyát a kertben!), vagy nyitva marad a kapu, ajtó.

Sokszor megesik, hogy kocsival áll ki valaki a kertből és nem veszi a fáradtságot, hogy addig biztonságba helyezze a kutyáját, mert úgysem szökik ki. De, egyszer ki fog szökni. Mert megijed, vagy valami érdekes dolgot lát, ami után mindenképp utána kell eredni. Ne légy lusta, szánd rá azt az 5 percet, zárd el, amíg nyitva van a kapu, hiszen a kutyád életét mentheted meg!

Sokszor megtörtént, hogy a kutyát egyszerűen kilopták a kertből. Fontos tudni, hogy ma már nem drága egy biztonsági kamera felszerelése (használtan is lehet kapni a Facebook Marketplacen) és ahol kamera van, ott jó eséllyel nincs akkor kísértés. 

Más esetben séta közben kibújik a nyakörvből, kirántja a pórázt, kibújuk a hámból, elrágja a pórázt. Megtörténhet nyugodt kutyával is, ha valami kizökkenti, megijeszti. 

 

Ha már megtörtént a baj

Az első óra, órák kulcsfontosságúak. Keressétek őt autóval, gyalog. Szóljatok a barátoknak.

Vannak keresőkutyákkal segítő szervezetek, melyek szagminta alapján tudják követni az elveszett állat nyomát.

FONTOS: ha meglátod, ne rohanj felé. Ne szidd meg, ne kiabálj. Gugolj le és hívd szépen, úgy, hogy meghallja. Fontos, hogy ha ideges is vagy, jó színész legyél. Érezze azt a hangodon, hogy nincs semmi baj, nagyon örülsz, hogy látod és szeretnéd megsimogatni. Ne érezze azt, hogy ideges vagy, izgulsz stb.

Emellett párhuzamosan valaki hívja segítségül a közösségi médiát. Van egy szuper csoport a Facebookon, a nevük: Ments meg! 

Jelentkezz be ide és készítenek neked egy "plakát"-ot. Ez egy kép, amit ki lehet nyomtatni, meg lehet osztani a közösségi oldalakon és minden hasznos információ rajta van, amire szülség van ilyen esetekben.

keressuk.jpg

Fontos, hogy ezt a kapott plakátot minél több Facebook csoportban megosszátok! Az emberek tovább fogják osztani és nagyon sok helyre eljut. Ha esetleg van a környéken állatvédő szervezet, írjatok nekik is és küldjétek el a plakátot. Hívjátok fel a figyelmüket, hogy keresitek. 

Keressétek fel az állatorvosotokat és kérjétek meg, hogy írja be a chip adatbázisba, hogy elveszett, hol veszett el. Ellenőrizzétek, hogy a chip adatban a címetek, telefonszámotok helyes-e és legyen mindig bekapcsolva a telefon. Lehet, hogy hajnali 4kor fog hívni valaki, hogy megtalálta a kedvencedet. 

 

Észlelések

Ha már mindenhol megosztottátok a Ments meg! plakátot (település csoportjaiban is, eltűnt kedvencek csoportjaiban stb.) de még mindig nem került elő, ne veszítsétek el a reményt!

Legyetek mindig telefonközelben és ha lehet ugrásra készen! Egy idegenhez nem biztos, hogy oda fog menni a kutyusod, amint észlelik próbálj meg mielőbb odaérni a helyszínre és kérjétek meg a telefonálót, hogy kövesse óvatosan és nézze, hogy merre megy. 

Fogjatok egy Google Maps-t és jelöljétek rajta az észlelések helyét, idejét, dátumát és azt is, hogy merre ment/futott. Ha nem tudjátok, hogyan kell, olvassatok utána vagy egyszerűen írjátok fel valahova. Fontos, hogy a Ments meg! plakátos posztotok, amit ugye már ezer helyre megosztottatok frissüljön az észlelések helyszíneivel és dátumaival! Egy poszt legyen, ami sok helyre meg van osztva, így folyamatosan tudjátok követni a kommenteket és egy helyen lesznek összegyűjtve az észlelések is.

Ha szerencsénk van, akkor a kutyus előbb-utóbb letelepedik valahol. Keres egy nyugodt, erdős helyet vagy egy elhagyatott iparterületet, ahol tábort ver. Valószínűleg lesz valamilyen formában víz a közelben és amikor minden elcsendesedik kijár táplálékot szerezni. 

A térképen, ha kellő számú észlelés van, szerencsés esetben előbb-utóbb kirajzolódik egy földrajzi profil és abból be lehet lőni a helyszínt. 

Fontos, ha megvan a helyszín, de a kutyusod félős, esetleg előbb fut, mint felismerne, ne zavarjátok. Kezdjetek el minden nap fix időben fix helyre finom kajákat kivinni neki. Ha lehet legyen nagyobb mennyiség, hogy az arra járó cicák, rókák ne egyék meg mind, látszódjon, hogy ő is eszik. 

Ha 2-3 egymást követő nap mindig elfogy a kihelyezett táplálék, keressetek fel állatmentő szervezetet, akinek van vadkamerája. Nekünk, a Speciális Állatmentő Egységnek is van több kamera, ezeket kapacitás függvényében ki tudjuk helyezni. Ha már van kint kamera, akkor látjuk, hogy ki eszi meg a kihelyezett kaját. 

Vannak olyan kamerák is, amelyek nem csak fotót, hanem videót is tudnak küldeni, így pontosan lehet tanulmányozni a kutya mozgását, viselkedését, lelkiállapotát:

Ha már látjuk, hogy őt keressük, akkor jön az élvefogó csapda. 

Élvefogó csapda - nyest

Fontos tudni róla, hogy nem okoz sérülést, különböző méretekben kapható. Emellett mindenképp javasoljuk, hogy kérjetek segítséget olyan állatmentő szervezettől, amelyik már profi a csapdázásban. Semmiképp se csináljátok magatok, ha nincs benne tapasztalat, mert ha egyszer lecsukódik és a kutya nem lesz benne, valószínűleg többször a közelébe nem megy ilyennek. 

Ha ezzel is megvagyunk, akkor várni kell, hogy bemenjen a csapdába. Ez egy türelemjáték.

Van, amikor bemegy 1-2 óra alatt, van, amikor fél évig szoktatjuk hozzá, mire meg tudjuk fogni. 

Természetesen ezer más módszer van, ez az egyik, amit mi használunk és az esetek 90%-ban működik. 

 

Engedjétek meg, hogy belinkeljük fő támogatóinkat, akik lehetővé teszik, hogy állatokat menthessünk:

b31bb62119be86a975fd66d4ac5a89ce.png

Weboldalkészítés, Informatikai infrastruktúra üzemeltetés, Arculattervezés. Minden új ügyfélből származó bevétel 5%-val a Speciális Állatmentő Egység munkáját támogatják. Köszönjük!

 specialis_allatmentok_roar_1.png

Szólj hozzá

kutya elveszett állatmentés házikedvenc kutyusok elszökött keressük