2020. már 02.

Hogyan kérj hatékony segítséget, ha bajba jutott állattal találkozol

írta: webgarden
Hogyan kérj hatékony segítséget, ha bajba jutott állattal találkozol

Sokszor előfordul, hogy találkoztok segítségre szoruló állattal és segítséget kértek, felteszitek a bejelentést a legnagyobb közösségi oldalra.

img_0199.jpg

Ez nagyon hasznos, hiszen a facebookon gyorsan terjednek a hírek, rengeteg állatmentős csoport van, ahová megoszthatod vagy mások is megoszthatják a segítségkérést és pillanatok alatt eljuthat így állatmentő szervezetekhez. A bejegyzés láthatóságát állítsd nyilvánosra, hogy meg tudják osztani az emberek és minél több emberhez eljusson. 

Képtalálatok a következőre: facebook icon

Nagyon fontos, hogy ebben az esetben pontos legyen a bejelentés és elérhető legyen a bejelentő!

Ami egy tökéletes bejelentéshez szükséges:

  • fotó/videó: amennyire tudod, fényképezd le minél részletesebben a bajba került állatot, a sérüléseit, a környezetét. A videó talán még egyszerűbb, mert minden apró részlet fontos lehet. A segítségre siető szervezetnél ilyenkor sokat segít, ha látjuk az állat faját, fajtáját, korát, nemét és viselkedését. Természetesen a helyzet nem mindig teszi lehetővé az ilyen részletes dokumentációt, viszont jó, ha tudod, hogy milyen információk vannak a segítségünkre. Fontos látni a környezetet is, hogy ha éppen rohanunk a helyszínre, felismerjük a környezetet és rögtön megtaláljuk a helyszínt
  • Pontos cím: Település neve, utca, házszám, ha van, kerület.

Nem kevésszer láttunk már olyan segítségkérést, hogy a Rákóczi úton van, a Tesco-nál van. Rendben, de melyik településen? Ha Budapesten van, melyik kerületben? Volt olyan eset is, hogy megvolt a kerület, utca is, de házszám nem volt. 45 percet autóztunk fel-alá a több kilométeres utcában, mire az árokban a bokrok között sikerült megtalálni.

Ha nincs cím vagy éppen nem tudod megállapítani, semmi pánik. Nagyon hasznos ingyenes alkalmazás a My GPS Location, nem árt, ha van a telefonodon. Bármikor jó lehet, ha meg tudod mondani, pontosan hol vagy. Android telefonra itt tudod letölteni, IOS rendszerre pedig a My GPS Coordinates tűnik aranyos applikációnak. Ha készítesz egy képernyőfotót, akkor az számunkra tökéles:

Ha véletlenül nincs ilyen alkalmazás a telefonodon, akkor sincs semmi pánik, indítsd el a maps alkalmazást, várd meg, amíg megtalálja a helyet és készíts egy közeli és egy távoli képernyőképet a helyzetedről.

    

  • Bejelentő elérhetősége: a legegyszerűbb, ha megadod a segítségkérésben a telefonszámodat és azon a számon elérhető vagy, amíg megérkezik a segítség. Hangosítsd fel a csengőhangot, hogy mindenképp észrevedd, ha hívnak! Előfordul, hogy nem szeretnéd kitenni egy nyilvános bejegyzésbe a telefonszámodat, semmi gond, megérjük. Ebben az esetben mindenképp állítsd be a bejegyzést, hogy tudjanak az emberek kommentelni és figyeld a kommenteket. A bejegyzésben nyugodtan kérd meg az embereket, hogy csak az szóljon hozzá, aki segíteni tud, mert ha több 100 komment érkezik, el fog veszni a segítő hozzászólás a sok szörnyülködés között. Előfordulhat az is, hogy üzenetet küldenek neked Facebook Messengeren keresztül. Ebben az esetben, ha az illető nem ismerősöd, nem fog megjelenni az üzenetek között, hanem az engedélykérésekben lesz az üzenete, ezt mindenképp figyeld. Ha sehogy sem tudnak elérni, előfordulhat, hogy ismerősnek jelölnek a segíteni tudók, ebben a szituációban mindenkit jelölj vissza, aki akkor jelölt be, legrosszabb esetben kitörlöd később az ismerőseid közül. 

 

  • Bejegyzés kezelése: mindenképp állítsd nyilvánosra, hogy mindenki lássa és mindenki tudja osztani. Ha véletlenül közvetlenül egy csoportba posztolsz, elképzelhető, hogy zárt a csoport, így nem fogják tudni osztani az emberek. Posztold a saját idővonaladra, majd a bejegyzést oszd meg a csoportban, csoportokban. Engedd, hogy kommenteljenek az emberek, de ha épp segítségre vársz, kérd meg őket, hogy csak az kommenteljen, aki konkrétan segíteni tud. Ha megérkezett a segítség, frissítsd a bejegyzést! Nem egyszer előfordult már, hogy 1-2 éves posztokra hördült fel az ország, amik nem lettek frissítve és valahogy előkerültek, de a szituáció már rég megoldódott. Elképzelhető, hogy kapsz olyan kommenteket, amik sértőek, esetleg nálad okosabbak próbálnak a fotelből jobban tudni dolgokat. Amikor túl sok ilyen komment érkezik, előfordul, hogy a bejelentő leveszi a bejegyzést, mert nem bírja tovább a nyomást, ezzel elvéve az állattól az esélyt a megmenekülésre. Ha TE úgy érzed, hogy ott és akkor az állat bajban van és segítségre van szüksége, csak akkor vedd le a bejegyzést, ha már a helyzet megnyugtatóan rendeződött. 
  • Ha megteheted, maradj a bajba jutott állattal, amíg megérkezik a segítség. Sajnos az olyan bejelentésekre, hogy láttam a vonatról elsuhanni egy fekete árnyat jobbra, nem fog tudni megindulni egy szervezet sem. Ha az állat nem sérült és barátságos, tartsd magadnál, amíg megérkezik a segítség. A Fő utcán szaladt jobbra kezdetű bejelentéseknél még ha 10 percen belül ki is érünk a helyszínre, nem fogjuk megtalálni, mert 10 perc alatt egy sietős állat bárhol lehet gyakorlatilag. Természetesen, ha úgy érzed, hogy veszélyes lehet rád nézve és nem érzed magad biztonságban, akkor inkább próbáld távolról figyelemmel kísérni, hogy merre van, merre megy. A TE biztonságod az első!
  • Menekülő állatot SOHA, semmilyen körülmények között nem kergetünk forgalmas út közelében. Ha kifut az útra, emberi életek is veszélybe kerülhetnek!

Köszönjük szépen az együttműködést! 

 

 

Fő támogatónk a WebGarden

 

Szólj hozzá

bejelentés kutya macska állatmentés házikedvenc kutyusok sérült állat jó bejelentés